вівторок, 14 листопада 2017 р.

Перший урок для 3-4-го класу «Це - наше і це - твоє»

Перший урок для 3-4-го класу «Це - наше і це - твоє»


Мета:  формувати уявлення про державу та державні символи, розширити знання дітей про рідний край; розвивати пізнавальні інтереси, творчу уяву; виховувати почуття патріотизму, любові до рідної землі
Обладнання: іграшковий потяг або його зображення, назви зупинок, мультфільм «Це – наше і це – твоє», рушник,зшитий у кільце, мікрофон, пісня Тіни Кароль «Україна – це я», муз. хвилинка «Україно, ти моя надія», герб міста П’ятихатки (пазл), державні символи України

Хід уроку


             1. Організаційний момент
Забезпечення емоційної готовності до уроку. (Звучить пісня Тіни Кароль «Україна – це я» )

                2. Повідомлення теми і завдань уроку
Діти, нещодавно у нашої Батьківщини було день народження. 24 серпня  - День Незалежності України. І тому наш перший урок ми подаруємо їй.
Сьогодні я запрошую вас у  подорож Україною. А мандрувати ми будемо на цьому чарівному потязі.  Тож сідайте зручніше, ми вирушаємо.

         3. Основна частина
Зупинка «Рідне місто»
Наша подорож розпочнеться з  міста П’ятихатки. Що ви знаєте про рідне місто?
Інтерактивна вправа «Мікрофон»
(засноване в 1886 році, велика залізнична станція, у місті проживає близько 20 000 осіб, колія розділяє місто на дві частини: північну і південну, є три школи, спортивна школа і школа мистецтв)
Погляньте на герб нашого міста. Що означають дві чорні смуги? Так – це залізниця. Булава і козацька шабля – нагадують про героїчне минуле міста. Порахуйте кількість хатинок. Поясніть назву міста – П’ятихатки. А тепер пропоную вам скласти герб із пазлів.
Складання пазлу «Герб міста» (можна розглядати і складати герб П’ятихатського району)
Зупинка «Державні символи»
Наша мандрівка продовжується і ми вирушаємо до зупинки «Державні символи». Ось послухайте казку.
Казка про державні символи
Давно жила одна жінка. І було в неї три сини. Росли вони розумними і сміливими, готовими віддати за неї своє життя. Виросли вони і пішли у світ прославляти свою матір.
Першим пішов старший син. Мати подарувала йому золоту корону з трьома промінчиками. І дали люди старшому сину ім’я – Тризуб.
Середньому сину подарувала мама жовто-блакитний одяг. Дали люди йому ім’я – Прапор.
А там де був найменший син завжди звучала пісня, тому що мати подарувала йому голос солов’я. І дали йому ім’я – Гімн.
З того часу йдуть завжди разом Тризуб, Прапор, Гімн, прославляючи рідну матір. (Показати плакат із зображення державних символів)
А хто ж ця мати? Що ви знаєте про державні символи?
(Золотий тризуб – символ влади. В ньому триєдність життя: батько, мати, дитина. Жовто-блакитний прапор: жовтий колір – колір хліба, життя, сонця; блакитний – колір неба, води, миру. Гімн України – святкова пісня «Ще не вмерла Україна» на слова Павла Чубинського.)
Зупинка «Народні символи»
Крім державних символів Україна має і національні символи. Давайте згадаємо народні символи (Якщо у  дітей виникли труднощі, вчитель допомагає, задає запитання, наводить свої приклади : писанка, козак, Дніпро, вареники та інше)
А щоб ви більше дізналися про національні символи України пропоную переглянути мультфільм «Це-наше, це-твоє» (Можна переглянути серії «Трембіта», «Гопак», «Обереги», «Вишивка», «Петриківський розпис» або інші на ваш вибір)
Тож чим має пишатися кожен українець?
Яка вага трембіти?
Чому танець «Гопак» має таку назву?
Які легендарні обереги ви запам’ятали?
Зупинка «Руханка»
Стомились ви у мандрах, прийшов час відпочити. Пропоную всім вийти з потяга і розважитись (Музична хвилинка «Україно, ти моя надія»)
Зупинка «Гра-вікторина «Я і Україна»
                  1.    Назвіть державні символи  країни?
                  2.    Скільки років нашій незалежній державі?
                  3.    Коли ми святкували День Незалежності?
                  4.    Головне місто України? 
                  5.    Як звали засновників Києва?
                  6.    Які народні символи ви запам’ятали?
                  7.    Найбільша річка України?
                  8.    Що означає слово козак?
                  9.     Чому місто П’ятихатки має таку назву?
                  10. Рослини-символи України?
                  11. Чим прикрашали голову українські дівчатка?
(Запитання слід вибирати різного рівня складності, бажано дібрати 2-3 запитання на які діти не знатимуть відповіді і зупинитися на них детальніше)
Зупинка «Народна гра»
Наш потяг прямує до наступної зупинки. Прочитайте її назву. Давайте згадаємо ваші улюблені ігри (Можна пограти в ігри «Тісне коло», «Віночок», «Тягни бука» та інші)
А ми з вами сьогодні пограємо у гру «Рушничок»
Дітей ділять на два гурти та проводять межу. Беруть зшитий у кільце рушник. З кожного гуртка виходить на межу хлопчик чи дівчинка, впрягаються в рушник. Хто кого перетягне через межу на свій бік, той і забирає до свого гурту товариша. Гру продовжують доки не перетягнуть всіх в один гурт.
Зупинка «Школа»
Ось і закінчилась наша подорож.  І ми повертаємось до школи.

               4. Підсумок уроку
Багата наша Україна. Скільки цікавих місць, традицій, природних ресурсів береже вона в собі. Любіть і бережіть свою Батьківщину!
(Варіантів може бути безліч: молитва за Україну, творча гра, асоціативний кущ «Україна», перегляд відеоролика «Ukraine one minute»)





                                                           

Disqus Shortname

Comments system